Att köpa valp

Vi funderar på att köpa en valp - vad ska vi tänka på?

Vår veterinär Hanna Eriksson ger tips och råd inför valpköpet

- Valpen ska vara åtminstone 8 veckor gammal när ni hämtar den.

- När du hämtar din valp skall den vara vaccinerad mot valpsjuka, parvo och HCC (vid åtta veckor), och gärna även mot kennelhosta. Valpen ska vaccineras igen vid 12 veckor och 1 år. Valpen ska även vara id-märkt och besiktigad av veterinär innan du tar hem den. Besiktningen ska inte vara äldre än en vecka. Var även noga med att titta igenom besiktningsintyget för eventuella anmärkningar. 

- Kom ihåg att försäkra din valp innan du hämtar den hos uppfödaren. Eftersom olyckan tyvärr kan vara framme redan första dagen är det viktigt att din försäkring gäller redan när valpen hämtas hem.

- Valpsäkra ditt hem! Ställ undan mattor, ställ bort allt ömtåligt och smått som kan vara av intresse för valpen. Ni bör med andra ord inte ha något inom valpens räckvidd som ni inte är beredda att förlora.

- En liten förbandslåda kan vara bra att ha hemma om olyckan är framme. I den kan ni ha t.ex. lite koksaltlösning för att spola ur/tvätta rent mindre sår samt en bandagelinda att täcka såret med på väg till veterinären (kom ihåg att inte dra åt för hårt bara på bandaget så att inte blodcirkulationen stoppas).

-Det kan vara bra att ha en större hundbur eller valphage hemma som valpen kan ha som sin egen frizon. Denna är till stor hjälp när man senare ska träna valpen på att vara ensam. Ge valpen mat i utrymmet, lite leksaker och låt den även vara där inne när det är dags att sova. Valpen kommer då förknippa utrymmet till något bra och förhoppningsvis blir inte ensamhetsträningen några större problem när ni börjar med den. Kom bara ihåg att dörren till buren alltid måste vara öppen (stängd får den endast vara vid träningstillfällen och då under kortare period). 

- Undersök och säkerställ att valpen är ren och fin när ni kommer till uppfödaren. Var uppmärksam på avvikande beteenden, exempelvis om valpen är ovanligt slö eller rädd osv. Kolla igenom pälsen så att den inte är mjällig eller att den är rinnig om nos eller ögon. "Kläm och känn" igenom din nya bebis helt enkelt innan du tar med den hem. Avvikande beteenden eller orenlighet kan tyda på att valpen inte mår helt bra och det är ju viktigt att vovven du köper är frisk!

 

Tänk på att en valp behöver mycket uppmärksamhet av dig, speciellt den första tiden. Han/hon har precis skiljts från sin mamma och syskon, och därmed hela sin trygghet. Ge hunden mycket kärlek och stimluera lekbehovet. Glöm inte att en valp gärna leker mycket längre än den egentligen orkar, så det är ditt ansvar att valpen inte överarbetar sig. Överbelastning på kroppen när hunden är valp kan ge fysiska hinder när den blir äldre. Lagom lek och motion alltså, och alltid tillgång till rent vatten att dricka. Förutom de vanliga leksakerna finns även aktiveringsleksaker som är bra för hunden: De stimulerar hjärnan och ger smarrig belöning. Win-win! 

Det kommer säkert gå alldeles fantastiskt med den nya familjemedlemmen, och skulle du ha några frågor är du givetvis varmt välkommen att höra av dig till oss så ska vi hjälpa dig med tips och råd. Varmaste lycka till!

Hanna Eriksson, veterinär Anivet

 

Hanna Eriksson
Leg. veterinär Anivet

0771-ANIVET (0771 - 26 48 38) 
djurvard@anivet.se