Att köpa kattunge

Vi funderar på att köpa kattunge - vad ska vi tänka på?

Vår veterinär Hanna Eriksson ger tips och råd inför kattungeköpet:

 - Kattungen skall vara åtminstone 12 veckor gammal när ni hämtar den.

- När du hämtar din katt skall den vara vaccinerad mot kattpest och gärna även mot kattsnuva (vid 8 veckors och 12 veckors ålder), id-märkt (helst) och besiktigad av veterinär. Besiktningen skall inte vara äldre än en vecka! Nästa vaccination skall göras när din katt är 1 år gammal.

- Kom ihåg att försäkra din kattunge innan du hämtar den hos uppfödaren. Eftersom olyckan tyvärr kan vara framme redan första dagen är det viktigt att din försäkring gäller redan när kattungen hämtas hem.

- Köp gärna hem en bra klösställning (det finns många varianter) innan katten kommer hem. Med en klösmöbel och bra leksaker kan kattungen stimulera sitt klös- och lekbehov genom dessa istället för att hänga i dina nya fina gardiner.

- Undersök och säkerställ att kattungen är ren och fin när ni kommer till uppfödaren. Var uppmärksam på avvikande beteenden, exempelvis om kattungen är ovanligt slö eller rädd osv. Kolla igenom pälsen så att den inte är mjällig eller att den är rinnig om nos eller ögon. "Kläm och känn" igenom din nya bebis helt enkelt innan du tar med den hem. Avvikande beteenden eller renlighet kan tyda på att katten inte mår helt bra och det är ju viktigt att kissen du köper är frisk!

 

Tänk på att en kattunge behöver mycket uppmärksamhet av dig den första tiden. Han/hon har precis skiljts från sin mamma och syskon, och därmed hela sin trygghet. Ge katten mycket kärlek och stimluera kattens lekbehov, det finns många olika sätt att göra detta. Klösmöbel nämndes ovan, men även kattvippor eller små leksaksmöss finns, dessutom härliga aktiveringsleksaker som du kan fylla med godis. Roligt och smarrigt på samma gång!

Det kommer säkert gå alldeles fantastiskt med den nya familjemedlemmen, och skulle du ha några frågor är du givetvis varmt välkommen att höra av dig till oss så ska vi hjälpa dig med tips och råd. Varmaste lycka till!

PS. Placera inte vattenskål och matbar på samma plats. En katt gillar sällan att dricka på samma ställe där maten står, så placera dem på två olika platser. Försök att inte ställa kattoan bredvid maten eller vattnet - det är ingen höjdare att äta på toaletten... 

 

Hanna Eriksson
Leg. veterinär Anivet

0771-ANIVET (0771 - 26 48 38) 
djurvard@anivet.se