Vad är prebiotika och probiotika?

I tarmen finns det massor av bakterier och andra mikroorganismer, man brukar kalla detta för tarmflora. Det finns både goda och dåliga bakterier och det är viktigt att en bra balans mellan dessa finns för att hunden eller katten inte ska få mag- och tarmproblem.

Varför har vi tarmbakterier?

Tarmbakterier låter förstås inte särskilt trevligt eller roligt, men de är otroligt viktiga för nedbrytning och upptag av maten. De är även väldigt viktiga för immunförsvaret då en stor del av antikroppar bildas i tarmen. 

De flesta bakterier är varken gynnsamma eller dåliga och väldigt få av dem är goda bakterier. De goda bakterierna är dock oerhört viktiga och om hunden eller katten har för lite av dessa bakterier kan det leda till ett dåligt immunförsvar, tarminfektioner och dålig mage. En obalans i tarmfloran kan hjälpas med probiotika och prebiotika, gärna i kombination för bästa effekt.

 

Probiotika

Probiotika är de så kallade goda bakterierna som är så viktiga för immunsystemet. Mjölksyrebakterier är ett exempel som är bra probiotika. För att tarmfloran ska hinna stabilisera sig igen rekommenderas det att man ger probiotika dagligen under ett par veckor, i vissa särskilda fall bör det ges kontinuerligt.

Det går även att ge probiotika i förebyggande syfte, exempelvis under en antibiotikabehandling, en infektion, vid foderbyte eller när djuret riskerar att bli extra stressad och hamna i obalans på grund av det (exempelvis vid resor, nyår o.s.v.).

Produkter som innehåller probiotika:
FortiFlora (hund och katt)
ZooLac Propaste (hund och katt)
Canikur Pro Pasta (hund och katt)

 

Prebiotika

Prebiotika gynnar de goda bakterierna. Man kan säga att de är ”mat” till de goda bakterierna. Ett regelbundet intag av prebiotika ger alltså probiotiska bakterier en gynnsam miljö, det förstärker även effekten om probiotiska tillskott ges. Prebiotika spjälkas inte utan passerar genom magen och börjar jäsa i grovtarmen där de gynnar tillväxten för de goda bakterierna.

Effektiva prebiotika är bland annat en viss typ av kolhydrater som kallas fruktooligosackarider (FOS), monooligosackarider (MOS) och oligofruktos (inulin). Prebiotika finns i många foder, men om det inte är tillräckligt för hunden eller katten kan det även ges som tillskott vid allmänt orolig mage, kroniska mag- och tarmproblem samt vid gasig mage.

Produkter som innehåller prebiotika:
BioPet Stomax (hund och katt)
Standardt Mage (hund och katt)
Canikur Pro Pasta (hund och katt)

 

Text: Manda Nippgen

© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.