Talgkörtelinflammation

Hundens hud är som bekant täckt av päls. En vacker och glansig päls ses ofta som ett tecken på en frisk och sund hund. Vad är det som ger glansen? Svaret ligger till stor del i hudens talgkörtlar. 

Talgkörtelinflammation

Talgkörtlar är små körtlar som sitter mycket nära hårsäckarna och hårstråna. Varje hårsäck har en talgkörtel och sekretet de bildar består av olika fetter, fettsyror, kolesterol och ett slags vax. Talgkörtel-sekretet lägger sig som en tunn hinna över både päls och hud och är mycket viktig för en normalt fungerande hudbarriär. Hudbarriären är hudens naturliga skydd mot omvärlden.

Talgkörtelinflammation (även kallat SA eller Sebakös Adenit) är en relativt ovanlig sjukdom där kroppens eget immunförsvar attackerar och skadar talgkörtlarna i huden. Utan talg blir huden torr och pälsen skör. Resultatet blir en päls som ser torr, glanslös och mjällig ut. Successivt brukar pälsen tunnas ut då de sköra hårstråna bryts av. Förändringarna kan ses på hela kroppen men de första tecknen på sjukdomen brukar uppträda i ansikte, på öron eller i nacke. En del hundar får öroninflammationer eller hudinfektioner på grund av sjukdomen.

De allra flesta drabbade hundarna är från ett fåtal raser. Storpudel, Akita inu och engelsk Springer spaniel är i Sverige de i särklass mest drabbade raserna. Man har hos vissa raser dokumenterat ärftlighet och arbetar med testning och registrering av avelsdjur för att på sikt bli av med sjukdomen.

Diagnosen talgkörtelinflammation ställs med ledning av undersökning och symptom samt biopsier (vävnadsprov) från huden. Sjukdomen behandlas i lindriga fall ofta först med ett tillskott av stora mängder fettsyror. Fettsyrorna kan både tillsättas i maten och användas utvärtes i schampo och andra produkter. Vidare används återfuktande medel (t.ex. i sprayform) för att motverka torrheten i huden. För hundar med mer omfattande problem räcker inte detta och man kan då behöva mer effektiv medicin. Medicinen Ciklosporin ges i form av kapslar och utgör ofta en mycket bra behandling mot talgkörtelinflammation då den effektivt dämpar kroppens attack mot talgkörtlarna.

Ciklosporin har relativt få biverkningar hos hund, men det är en mycket potent medicin och ska inte användas utan goda skäl och en säker diagnos. Den största nackdelen med Ciklosporin är priset. Det är en mycket dyr medicin och eftersom sjukdomen är livslång blir den totala kostnaden ofta stor. De flesta hundar får inga eller endast lindriga och övergående biverkningar av medicinen, exempelvis någon kräkning den första veckan. Enstaka hundar får problem med diarré eller andra biverkningar såsom en vulstighet i tandköttet. Njurskador, som hos människa kan utvecklas till följd av ciklosporinbehandling, har inte setts hos hund. Många hundar klarar sig efter hand med en lägre dos vilket kan minska kostnaden på sikt.

Kortison i höga doser kan också ha en viss effekt mot talgkörtelinflammation, och det är en avsevärt billigare medicin än Ciklosporin. För en bra effekt mot sjukdomen krävs dessvärre oftast en så hög kortisondos att biverkningarna av medicinen blir påtagliga och oacceptabla. Ibland används kortison i en lägre dos för sin inflammationsdämpande och klådstillande effekt i samband med talgkörtelinflammation.

 

Av: Veterinär Susanne Åhman,
Specialist i hundens och kattens sjukdomar, Specialist i dermatologi,
CertSAM, CertVD, DiplECVD, MRCVS

 

 

© Foderbilen Sverige AB. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Foderbilen.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.