Har du en skotträdd hund?

Nyårsafton är en härlig kväll för många, men för djuren kan natten vara fylld av ångest och rädsla. Är din hund rädd för plötsliga ljud såsom skott, smällare och raketer? Här nedan kommer flera tips om vad du kan göra för att underlätta för din bästa vän.

Börja i tid
Det allra bästa för att undvika att ditt djur upplever obehag under nyårsfirandet är att börja vänja hunden redan som valp vid plötsliga, höga ljud. Tappa ett kastrullock på golvet, smäll igen dörren, klappa med händerna. Det är viktigt att du som djurägare inte gör någon stor affär av det hela utan lugnt fortsätter med det du håller på med.

För en hund som redan är rädd är det bästa att kontakta en duktig hundtränare/hundpsykolog i god tid före nyårshelgen. Det går även att vänja hunden genom att spela upp olika skivor med inspelade fyrverkeriljud. De är till för att minska hundens reaktion på det obehagliga ljudet. Man börjar på en mycket låg ljudnivå och ökar sedan ljudet successivt när hunden inte reagerar. 


Undvik att utsätta hunden för stress
Det bästa är att försöka åka iväg till en plats där det inte förekommer fyrverkerier under nyårsafton. Går det inte får man göra det bästa av situationen. Lämna aldrig hunden ensam hemma under fyrverkerierna! Dra ner persienner och dra för gardiner, sätt på TV eller radio på lagom volym. För hög volym kan stressa hunden ytterligare. Se till att hunden är ordentligt rastad innan, en trött hund är mindre stressad. Gör i ordning ett gömsle för hunden där det är mörkt och så ljudisolerat som möjligt, till exempel i en klädkammare eller under trappan. Ge hunden något gott ben att tugga på. Ett bra tips är att frysa benet så håller det längre.


Ömka inte hunden
Bete dig så normalt som möjligt under smällandet. Blir hunden stressad eller orolig - ignorera. Trösta, klappa eller prata inte med hunden, det förstärker bara det negativa beteendet och gör situationen värre för hunden. Tvinga inte hunden att vara på ett specifikt ställe. Hundar som blir lugnare av att ligga intill djurägaren får självklart göra detta, men undvik att klappa hunden då.

 

Om mer hjälp behövs
För den hund som behöver mer hjälp finns det olika receptfria, ångestdämpande preparat som kan underlätta nyårshelgen. Dessa preparat sätts in ca 1-2 månader innan för bästa resultat. Zylkène är ett sådant tillskott. Det är kapslar som kan ges hela eller öppnas och strös på maten. De kan antingen ges som långtidsbehandling under hela den besvärliga perioden eller som enstaka doser för hundar som är mindre påverkade av skott.

Det finns även ett medel som heter Adaptil. Det innehåller D.A.P (Dog appeasing pheromone) ett slags lugnade feromon som finns i sprayform, halsband eller som adapter och sätts in ca 1 månad innan.

I vissa mycket svåra fall av rädsla finns även ångestdämpande och lugnande läkemedel som veterinären kan skriva ut i enstaka doser.

 

Text: Anivet

© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.