Klokapselbrott hos hund

Klokapselbrott är en vanlig orsak till att man behöver ta hunden till veterinären. Ibland är hela klon avsliten men ibland är endast en del skadad. Det händer att det blöder från klon vid en skada, men väldigt ofta ser man inget blod alls.

En hundsko kan skydda bra vid klokapselbrott

Klokapselbrott är en vanlig orsak till att man behöver ta hunden till veterinären. Ibland är hela klon avsliten men ibland är endast en del skadad. Det händer att det blöder från klon vid en skada, men väldigt ofta ser man inget blod alls.

Ett klokapselbrott är ofta väldigt smärtsamt och många hundar uppvisar hälta. De brukar även slicka väldigt mycket på klon.

Är man noga med att klippa klorna på sin hund minskar man risken att de råkar ut för ett klokapselbrott. Det händer även att hundar med kortare klor drabbas om de fastnar i något när de är ute och springer.

Väldigt viktigt när man klipper klorna är att man inte glömmer bort sporrarna på hunden. Klokapselbrott på en sporre är inte helt ovanligt och kan ofta vara svårare att upptäcka då hundarna inte lägger någon vikt på denna klo och därmed sällan uppvisar hälta. Däremot så slickar även dessa hundar väldigt mycket på sporren vilket man som djurägare skall vara uppmärksam på. Dessutom är det vanligt att hundar och katter kommer in till kliniken med klor på sporren så långa att de börjat växa in i huden, något som är väldigt smärtsamt för djuret.

Om endast en liten bit av klon har gått av räcker det många gånger att endast klippa ned klon så kort som möjligt och att eventuellt bandagera eller använda sig av ett tasskydd utomhus i ett par dagar för att det skall läka, dvs pulpan hinner bilda en tunn skyddande hinna. Vid större skador bör man uppsöka veterinär för att få hjälp. Om en klo har spruckit upp i klofalsen rekommenderas att hela klon tas bort eftersom den annars löper en stor risk att spricka vidare när den växer ut och därmed lättare gå av igen (vilket även är en ökad infektionsrisk).

Oavsett hur illa klon är skadad och vilket åtgärd som behövs är det jätteviktigt att hunden har en krage på sig under hela läkningsprocessen för att den inte ska komma åt att slicka.

Om din hund uppsöker veterinären och klon plockas bort brukar hunden till en början få ha ett tassbandage som regelbundet skall bytas ut. Bandaget är till för att skydda pulpan då den till en början är väldigt känslig. Därefter när pulpan torkat brukar det räcka med tasskygg (tassko) utomhus på promenaderna samt krage.

En klo läker som regel på ett par veckor.

För att förebygga klokapselbrott är det jätteviktigt att vara noga med kloklippningen. Håll din hunds klor så korta som möjligt och var även noga med att titta på klorna när ni klipper för att tidigt upptäcka en eventuell skada och på så sätt motverka följdproblem, så som infektioner eller större skador. 

 

Text: Leg. Veterinär Hanna Eriksson

© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.