Hur mycket sover en katt?

Katter sover ca 16-18 timmar per dygn, äldre katter och kattungar sover oftast ännu mer. Varför sover katten så mycket och vad kan vi som ägare göra för att tillgodose kattens stora sömnbehov?

Varför sover katter så mycket?

Rovdjur är duktiga vad gäller att anpassa kaloriförbränningen efter tillgången på bytesdjur, kattdjur är inget undantag. För att orka jaga effektivt och öka chansen att fånga ett bytesdjur måste katterna spara på energin. Om katten misslyckas med att fånga sitt byte behöver den fortfarande ha kraft kvar inför nästa jakttillfälle.

Detta är anledningen till att katter sover ungefär 16-18 timmar per dygn och helst spenderar resten av sin vakna tid med lugna aktiviteter som exempelvis att tvätta sig. Givetvis måste de även träna inför jakten, det är förstås där leken kommer in.

 

Kattens sovplats

Alla katter har olika rutiner och preferenser vad gäller sovplatsen. De brukar oftast vara väldigt envisa med dessa och det kan därför vara svårt att bryta om katten har bestämt sig för att ha en förbjuden eller olämplig plats som sitt favoritsovställe. Om katten har beslagtagit matbordet eller sängen får man se till att erbjuda en ännu bättre sovplats bredvid.

Även om din katt får vara överallt kan det vara klokt att studera dess sömnvanor och ge den några olika sovplatser i hemmet där katten vet att den får sova ostört. Eftersom de sover ungefär tre fjärdedelar av sitt liv kan det därmed konstateras att deras sömnbehov och sömnvanor bör tillfredsställas.

Har man flera katter ska alla ha möjligheten att dra sig undan och sova ifred, men då de många gånger väljer att sova tillsammans kan det även vara en fördel att även ha större bäddar där båda får plats.

Klösmöbler med kojor
En hög klösmöbel med en koja eller hängmatta högst upp är ett riktigt bra alternativ till de katter som föredrar att hålla utkik. Osäkra katter brukar uppskatta att ha sovplatsen högt upp, gärna placerad en lugnare plats men med god utsikt över resten av hemmet.

Igloos och sovpåsar
Igloos och sovpåsar passar väldigt bra till katter som gärna kurar ihop sig. De utgör en trygg och varm plats som avskärmar från omgivningen. De går utmärkt att placera uppe på en stabil bokhylla eller varför inte ha en i soffan när du inte är hemma och kan sitta med katten i knäet? 

Dynor
Att katter gärna sätter sig på föremål är svårt att missa. Dynor brukar därför vara väldigt uppskattade. De är även lätta att placera på flera ställen i hemmet där katten sitter och spanar, tvättar sig eller sover.

Elementsängar
Elementsängarna är rex- och nakenkatternas storfavorit, men de flesta brukar uppskatta denna varma sovplats under vinterhalvåret. Bäddarna brukar vara klädda i mjuk plysch och passa de flesta element. Dessa ger en bra sovplats även under det varma halvåret då elementet är avstängt eftersom de enligt många katter hänger på en lagom höjd från golvet.

Transportburar
Om man planerar att resa med katten kan det vara en fördel om transportburen blir en av favoritsovplatserna. Låt transportburen stå framme på ett ställe där katten gärna tar en tupplur och lägg i en mysig filt.

 

Text: Manda Nippgen
Mästersovande fotomodell: Nollan, Cornish rex 

© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.