Fyrverkerier förstör våra hundar

Mängder av hundar som chockats till djupa ljudfobier kommer att få genomlida nya kvalfulla personliga helveten varje år. Tyvärr inte bara under nyår utan också under andra stora helger.

"Fyrverkerier förstör våra hundar" av Anders Hallberg

Hör du till en av alla tusentals hundägare som lidit sig igenom nyår med en darrande hund, skrämd från vettet av alla starka ljud- och synintryck? Man blir lika hatisk till smällare och raketer som hunden blir lamslagen av ångest. Om din hund inte är rädd, så är tyvärr risken ändå stor att du snart kommer med bland dem som har en hund med fyrverkerifobi. Hundar skräms på löpande band dessa helger. 50 % av landets alla hundar är påverkade, de flesta är starkt påverkade.

 

Det är inte hopplöst!

Det finns däremot saker du kan göra för att minska risken att din hund chockas, eller lindra hundens ångest om den redan är rädd för fyrverkeri och skott. Här ingår förebyggande behandling mot chock, akutchockbehandling och efterchocksbehandling och instruktörer med specialutbildning i ämnet kan hjälpa till. Det finns numera flera typer av medel som fungerar bra som efterchocksbehandling och vid panikångest. Ett exempel på detta är Clomicalm som veterinärer skriver ut. Likaså finns det receptfria naturmedel som baseras på tryptofan (en aminosyra) som inte har några biverkningar.


Fetvadd i öronen

Ett bra förslag är att i god tid vänja hunden att acceptera fetvadd i öronen, det dämpar ljudet. Det finns exempel på hundar som gått till skåpet där vadden förvaras och gnällt när det börjat smälla. Vänj din hund korta stunder i taget och låt den få leta godisbitar du placerar ut under tiden.

 

Uppfödare kan göra mycket

Det finns försök som har bekräftat att man på ett tidigt stadium i en valps liv kan grundlägga tolerans mot olika former av stress. Det är enkelt att öka en hunds tolerans mot fyrverkeriljud genom att låta den bli van vid ljudet som valp – och det verkar ha en mycket bra effekt. Om uppfödare skulle spela upp fyrverkeriljud från och med valparnas andra levnadsvecka, kan de bli "ljudvaccinerade".

 

"Vaccinera" valparna

När du får hem din valp kan du "vaccinera" den mot ljudångest med enkla medel. Förlaget Jycke-Tryck ger ut en CD-skiva som är inspelad av Sten Wahlström (känd för inspelningar av fågelljud för Sveriges Radio). Ljuden spelas varje dag fram till nyår, inledningsvis på låg nivå och sedan gradvis högre - dock aldrig så högt att någon blir rädd.

 

Särskilt före "smällhelg"

Särskilt före en smällhelg är det viktigt att öka både frekvensen av uppspelningar och ljudstyrka. Lägg gärna till lite fotoblixtar och andra ljusfenomen i taket, som t.ex. blinkande lampor. Medan detta sker ska hunden leka och ha jättekul. Den kan söka godis inne, öppna en ask för att ta fram favoritleksaken eller tugga på ett smaskigt ben medan det blixtrar, tjuter, visslar och dundrar ­– då har den blivit väl förberedd inför nyårshelgen. Men du ska börja tidigt...

 

Under nyårsafton

Under nyårsaftonen ska du försöka att:
·         Prata med grannarna om att förhindra fyrverkeri före en viss tid på kvällen och efter t.ex. kl. 01.00 inpå nyårsdagen.
·         Rasta hunden innan smällandet börjar (bara det inte blir alltför tidigt).
·         Ge hunden lugnande örtmedel, typ valeriana (finns hos Hälsokost), 1 tablett/kg; max 8 tabletter.
·         Ljudisolera ett rum så mycket som möjligt med filtar för fönster och dörrar.
·         Ha en bur i rummet som är täckt med filtar, där hörs ljuden ännu mindre.
·         Maskera oljuden med musik från en radio.
·         Vara med hunden och försök få den att leka eller vara upptagen med annat, t.ex. öppna godispaket.
·         Tänka på att inte trösta hunden eftersom det kan öka hundens oro. Är hunden i panik är det okej att lugna och ge den trygghet.
 

Redan rädda hundar?

Har man en hund som tidigare chockats av fyrverkerier är det bästa att ta kontakt med en utbildad hundpsykolog. Du kan också läsa om efterchocksbehandling i min bok om stress.

Kan du åka bort någonstans där det inte smäller, eller där smällandet i alla fall är mindre intensivt, bör du göra det. Det är ju bättre att offra nyårsfirandet än hunden, inte sant?

 

Av: Anders Hallgren

Referenser:
Hallgren, A. Problemhund och Hundproblem, ICA, Västerås 1995
Hallgren, A. Uppslagsbok i Hundpsykologi, ICA, Västerås 2001
Carlsson, B. Bra att det finns - synd att det behövs (om Clomicalm), Hundsport 7-8, 2001. Sv. Kennelklubben
Hallgren, A. Stress, ångest och aggression - om att lindra och bota. MB förlag. Stockholm 2010
Fox, M. Understanding Your Dog, Coward, McCann & Geoghegan, Inc. New York 1972
Wahlström, S. Fyrverkeriljud för hundträning (CD), Jycke-Tryck AB, Vagnhärad 2003. 

 © Foderbilen Sverige AB. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Foderbilen.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.