Att vara jourhem åt en skygg katt

Har du funderat på att ställa upp som jourhem åt en skyggare katt, men känner dig tveksam på hur du ska gå tillväga för att lyckas? Här kommer några goda råd från en annan jourmatte.

I hela mitt liv har det alltid funnits minst en katt i mitt hem. När min gamla dam dog kände jag ett enormt tomrum i mitt liv, men samtidigt som hjärtat längtade efter en katt kände jag mig inte redo att "gå vidare" och skaffa en ny. Lösningen blev plötsligt självklar när jag blev tillfrågad om jag kunde bli jourhem åt en skyggis på katthemmet.

Han var stor, arg och ledsen när han kom hem till mig. Efter att ha suttit alldeles för länge på katthemmet utan att bli utvald hade Amit valt att bara lita på några få utvalda, vilket givetvis inte gjorde honom mer attraktiv bland alla spekulanter. Han låg mest på sin hylla och blängde surt på alla som gick förbi, andra katter ville han inte veta av heller. På katthemmet var hans smeknamn "the bad boy".

Jag hade bestämt mig för att denne bufflige herres hjärta skulle smältas, det fick ta den tid det gjorde! Jag kan inte sätta ord på känslan när han första gången la sig tätt intill mig i soffan och ville bli klappad. Det enda som överträffade denna känsla var stoltheten när Amit tillslut blivit adopterad och husse skickade ett foto till mig som bevisade att allt hårt arbete var mödan värd. På bilden ligger en fullständigt avslappnad kisse på rygg och låter lillmatte borsta honom på magen. Vem hade trott det ett par månader tidigare när han var klassad som ett näst intill hopplöst fall?

Vägen dit var dock några månader av lock och pock. Här är några av mina bästa tips för att man ska lyckas med en "skyggis".

Snällblinka
Att stirra betyder på kattspråk att man utmanar, om du får ögonkontakt med katten så blinka långsamt. Får du en blinkning tillbaka säger katten "det är ok, jag vet att du är snäll". Om katten fortsätter att stirra på dig så blinka en gång till och titta sedan bort.

Jollra
Använd en mjuk röst när du pratar med katten och prata så mycket du bara orkar för att vänja katten vid att fokusera på dig utan att det händer något läskigt. Om man använder en jollrande röst, som när man pratar med bebisar, brukar katten slappna av.

Kräla på golvet
Om kisse tycker att det är superläskigt och gömmer sig exempelvis under sängen kan lägga dig bredvid sängen på golvet och prata med katten. Se givetvis till så att du inte blockerar kattens flyktväg, då orsakar du bara att katten känner sig trängd. Min erfarenhet är att katter tycker att vi människor är mindre läskiga om vi sitter eller ligger än när vi står, eller rent av lutar oss över katten. 

Sträck ut din hand
Erbjud katten möjligheten att nosa på din hand utan att du försöker att klappa. Erbjud gärna favoritgodiset i din utsträckta hand, men vågar katten inte ens ta godbitarna ur handen så lägg dom bredvid handen och öka på svårighetsgraden allt eftersom katten accepterar framstegen. Om kisse låter dig klappa, men bara ibland, så finns ett litet knep att få katten att själv söka kontakt. Räck fram handen så katten kan nosa, och dra sedan tillbaka handen en liten bit medan du lätt gnider fingrarna mot varandra. Stanna till och invänta vad som förhoppningsvis blir en inbjudan till att klappa huvudet.

Klappa på rätt ställen
Alla katter njuter av att bli kliade under hakan och bakom öronen, men i övrigt är det högst individuellt vad de tycker om och rent av avskyr. En bra tumregel är att inte klia på magen eller rumpan om du inte är helt säker på att just denna katt gillar det.

Lek med vippor
Att leka och jaga frigör massor av naturliga må-bra-ämnen i kattens kropp och är faktiskt en ovärdelig del i att stärka självförtroendet. Med en vippa är du som tvåbening både delaktig i det roliga men ändå på behörigt avstånd och utan risk att katten råkar klösa dina händer. Locka gärna med vippan om katten har gömt sig. Avsätt en stund varje dag för lek och håll dig, om möjligt, till samma klockslag för att skapa en trygg rutin för katten. Avsluta gärna leken med en godbit eller middagen.

Gör ditt hem kattvänligt
Se till att katten har ställen där den kan dra sig tillbaka när den vill vara i fred. Höga klösträd är i regel en fantastisk investering som, utöver motion och klösmöjligheter, erbjuder katten en trygg plats att sova och spana på. Koppla gärna in en Feliway-dosa i vägguttaget. Den sprider en, för oss omärkbar, men för katten mycket viktig doft som säger "det här är mitt revir!". Det kan hjälpa katten att slappna av.

Tålamod!
Amit blev min läromästare i tålamod. Jag lät honom inte "komma undan" med att stirra, väsa eller slå fånigt med tassen mot mig för jag ville att han skulle förstå att jag inte var varken farlig eller lättskrämd. Men det är en fin balansgång att inte backa för mycket men ändå tillåta katten att känna att den har kontroll över situationen. Om man tvingar sig på katten finns risken att den blir mer skygg, men om man inte heller erbjuder sitt sällskap blir det givetvis svårt för katten att göra framsteg. Köp gärna en bok om kattspråk och gör ditt bästa för att tolka vad katten säger.

 

Fotomodell: Amit

Text: Cindy Larsen

© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.