Att skaffa marsvin

Marsvin är pratglada och mysiga flockdjur som blir cirka 5-8 år gamla, de blir riktigt härliga familjemedlemmar som tjuter förtjust när du kommer hem (eller öppnar kylen där godbitarna finns). De passar bra som medlemmar i en barnfamilj. Precis som med alla husdjur är det viktigt att en vuxen har huvudansvaret och hjälper barnen att förstå sina kompisars behov.

Visste du att marsvinen föds helt “färdiga” med päls och öppna ögon? Redan efter ett par timmar tar deras nyfikna natur över och de börjar utforska buren. De är otroligt sociala både gentemot varandra och sina mänskliga kompisar.

Honor eller hanar?

Det är viktigt att tänka på att marsvin blir allra lyckligast om de får bo tillsammans med sina artfränder, så pass att det är ett lagkrav att de inte ska leva ensamma. Läs mer om detta här: Marsvinets sociala natur. Man håller honor och hanar separat förutom när man tänkt sig att de ska få en kull ungar.

Två hanar som växt upp tillsammans brukar trivas riktigt bra ihop hela livet, men det kan vara lite svårare att hålla en grupp hanar tillsammans om man inte har erfarenhet, och det kan också vara svårt att introducera två vuxna hanar till varandra. Honor trivs däremot i regel bra tillsammans även i en större flock så länge det finns gott om utrymme och de inte behöver gruffas om hus, matskålar och liknande.

Man kan kastrera marsvinshanar, men ingreppet kräver en veterinär som är duktig på smådjur, och kastrationen ändrar inte hanens beteende mot andra hanar utan detta gör man om han ska bo tillsammans med honor.


Vilken ras ska jag välja?

Marsvin kommer i olika raser med olika sorters päls - från de näst intill nakna Skinny till de långhåriga raserna som Peruan och Sheltie, vars pälsar växer hela livet. Temperamentet skiljer sig lite åt mellan olika raser, men det är givetvis individuellt. Är man nyfiken och vill lära sig mer om de olika raserna så kan man besöka en utställning eller husdjursmässa.

De mest populära raserna är korthår och “virvelmarsvin” eller Abessinier som de egentligen heter. Korthåren är ofta lite blygare medan Abessinierna brukar vara mer framåt. En annan favorit bland barnen är Teddy och Rex som har en kort krusig päls, och ett milt humör. Om man väljer ett långhårigt marsvin måste man vara beredd på att sköta pälsen regelbundet.


Var kan jag köpa marsvin?

Vi rekommenderar att man skaffar sitt marsvin av en duktig uppfödare så man får stöd att välja kompis men också har en kunnig person att rådfråga. Du hittar kontaktuppgifter på Svenska Marsvinsföreningens hemsida. Vill du göra en god insats så finns det också omplaceringsverksamheter att vända sig till, exempelvis Marsvinshjälpen.

Var noggrann med att välja marsvin som fått bo med sin mamma tills de är minst 6 veckor gamla, så vet du att de har fått en bra start i livet.

 

Marsvinsburen

Marsvinens bur ska vara minst 80x40 cm för två marsvin, men det är givetvis bättre ju större bur man har så att man kan ge sina kompisar en fint berikad miljö. Även flockdjur behöver kunna gömma sig från varandra ibland och för att få plats med olika hus och krypin behöver man en större bur.

Buren bör inte stå direkt på golvet utan gärna på ett bord eller liknande, dels för att skydda mot drag men också för att det kan vara lite läskigt när de tvåbenta lutar sig ner som en hök över buren. Solljus är uppskattat, men var noga att se till att det finns skugga att dra sig undan till. Tänk på att familjens övriga husdjur såsom hundar och katter kan vara en fara för dina grisar, och håll dörren till deras bur stängd när ni inte har dem under uppsyn.

Marsvin ska bo inomhus eftersom de inte tål kyla, men tycker givetvis att det är kul att få komma ut i en betesbur eller på en promenad i sele och koppel när det är grönt ute.

På burens botten använder man ett strö som absorberar kisset bra och som är mjukt att sitta på. Alspån, aspspån och papperströ som CareFresh är dammfria vilket uppskattas både av marsvinen och den som ska städa buren. Kutterspån går bra men är inte lika drygt och kan fastna i pälsen på långhåriga marsvin. Läs mer om bottenströ här Bomaterial och bottenströ till smådjur.

 

Inredning och tillbehör

Till matplatsen behöver man två matskålar och en vattenflaska. Man kan givetvis använda en skål till vattnet istället för en flaska, och det måste man medan marsvinen lär sig dricka från flaskan, men då ska man byta vattnet flera gånger om dagen eftersom det lätt kommer burströ i skålen.

Bäst är om man ger tussar med hö flera gånger om dagen på burgolvet, då behövs ingen höhäck. Ger man en stor hötuss sällan så blir det tyvärr lätt smutsigt. Man ska komma ihåg att marsvinen är byggda för att beta på marken och inte från högre höjder, så vill du använda en höhäck så välj en som hänger mycket lågt eller helst står på burgolvet så att de inte får ont i nacken av att sträcka sig efter maten.

De flesta marsvin äter gärna ur samma matskål, men blanda inte färsk mat med pellets utan ha separata skålar för detta. Ge gärna marsvinen pellets i en aktiveringsleksak emellanåt, eller blanda i lite goda örter eller torkade godbitar i höet. Detta ger utlopp för marsvinens naturliga beteende att leta efter sin föda.

Eftersom marsvinen i naturen är bytesdjur är det väldigt viktigt för dem att kunna gömma sig snabbt om något läskigt händer. En bra tumregel är att ha minst ett hus, tunnel eller koja per marsvin i buren så att de kan välja om de vill sova tillsammans eller i fred. Ge dem halm eller något annat mysigt att boa med i husen också.

Se till att marsvinen har gnagpinnar och inredning av trä att gnaga på, eftersom deras tänder växer hela tiden. Det finns olika roliga leksaker av strå och trä att välja mellan, som både berikar miljön och är goda att tugga på.


Rumsren?

Med lite tålamod i början kan du få rumsrena marsvin som kissar i en toalåda. Använd ett annat strö än vad som finns i botten av buren för att markera skillnaden. Var noga första veckorna med att skopa upp kiss och pluttar från resten av buren och lägg det i toalådan, som med fördel ställs i det hörn som marsvinen redan föredrar att kissa i. Om resten av buren är ren lär sig marsvinen snart att det lönar sig att använda toaletten.

Gör rent buren minst 1-2 gånger i veckan. Du förebygger lukt och ingrodda fläckar genom att använda ett bra rengöringsmedel som exempelvis Urine Off.


Vad ska marsvinen äta?

Den viktigaste födan för marsvin är fri tillgång på väldoftande grönt och friskt hö, som dessutom hjälper magen och tänderna att må bra. Höet ska utgöra cirka 80 % av maten. När det finns gräs ute är det också mycket uppskattat, men tänk på att vänja in lite i taget så marsvinen inte blir dåliga i magen av en plötslig övergång och ge alltid även hö. De är inte lika känsliga som kaniner, men det är alltid ett gott råd att aldrig byta mat hastigt.

Om marsvinet har dålig aptit på höet så prova att blanda i olika hösorter från Oxbow, eller varför inte torkade örter som maskros och nässlor, så blir det roligare och godare.

Marsvin kan precis som oss människor inte tillverka vitamin C själva, utan måste få det med kosten. Förutom att det ska finnas tillsatt i deras dricksvatten och pellets, så finns det bra val av grönsaker och frukter som är rika på detta vitamin. Frukter och rotfrukter är populära men ska ges i små mängder, eftersom de är rika på fruktsocker respektive stärkelse som man lätt blir rund av. Isbergssallad och gurka är gott men kan göra marsvinen lösa i magen i för stora mängder. För mycket syrlig mat (citrus, tomat m.m.) kan ge munsvamp så ge sådant bara i små mängder.

Bra grönfoder är bl.a. olika sorters kål som vitkål och grönkål, paprika i olika färger, selleri, broccoli, palsternacka, kålrot, melon, groddar, samt örter som persilja, basilika, dill, koriander, ängsgräs, maskrosor och blad, äppelkvistar med bladen kvar, morot och morotsblast, äpplen, majs, banan och fruktkvistar.

När det kommer till grovfoder är c-vitaminberikat pellets att föredra. Ett bra pellets innehåller alla de vitaminer och mineraler marsvinet behöver och kompletterar höet på så vis. Det finns olika sorter att välja på och bäst är de sorter som är dryga, fiberrika och innehåller c-vitamin.

Välj gärna en sort anpassad efter marsvinens ålder och aktivitetsnivå, så att de inte får i sig för mycket mat och riskerar en onödig övervikt.


Saltsten och kalksten?

Om marsvinet har rätt kost behövs inte extra kalk eller salt, speciellt inte som fri tillgång i en sten som är lockande att gnaga på och kan ge ett överintag. Så om inte veterinären sagt annat, strunta i saltsten och kalksten och lägg pengarna på ett bra pellets istället.

 

Vad mer ska man tänka på?

Marsvinens klor växer hela tiden och det är få marsvin som klarar av att slipa ner dom själva, så kolla minst var 6:e vecka om du behöver klippa klorna. Använd en klosax och tänk på att belöna ordentligt efter klippningen med det godaste marsvinet vet. Många zooaffärer och veterinärer hjälper till med kloklippningen mot en peng om man tycker att det är svårt att göra själv.

Man kan bada marsvinet om det är smutsigt och luktar. Marsvinshanar har en körtel på baken som kan bli smutsig och då använder man ett milt smådjursschampo. Tänk på att torka marsvinet torrt efter badet så det inte blir förkylt, ta en handduk och mys tillsammans i soffan en stund medan du torkar torrt.

De flesta marsvin brukar tycka att det är mysigt att bli borstad med en mjuk borste, och för långhåriga är det extra viktigt att reda ut pälsen med en kam eller karda för att undvika tovor. Man behöver också klippa långhåriga marsvin regelbundet så att pälsen inte släpar och riskerar att trassla sig kring marsvinets ben.

Det kan vara bra att ha en transportbur till sina marsvin som används vid resor, veterinärbesök och när man ska städa buren men inte har någon som kan hålla marsvinen under uppsikt. En vanlig transport av plast som brukar användas till katter är ett bra val, då kan du sätta en liten vattenflaska på burgallret och hänga upp en foderboll med hö

Tänk på att marsvin inte klarar fall från högre höjder, och lär barnen i familjen hur man lyfter och umgås med kompisarna direkt så ni inte råkar ut för en tråkig olycka. Man bär alltid marsvinet med bägge händerna, den ena handen ska stötta under rumpan. Låt barnen mysa med marsvinet i soffan eller på golvet medan de sitter i skräddarställning.


Inköpslista

- Stor och rymlig bur - gärna större än 100x50 cm
- Hus av trä
- Tunnel eller krypin
- Två matskålar
- Vattenflaska
- Hörntoalett
- Bottenströ
- Toalettströ
- Urine Off Smådjur
-
- Halm eller annat bomaterial
- Pellets anpassat för dina marsvin
- C-vitamin pulver eller droppar
- Godbitar som belöning
- Gnagpinnar och/eller gnagleksaker
- Smådjurschampo
- Klosax
- Borste eller karda

Text: Cindy Larsen

© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.