Artiklar

Artiklar

Muskelproblem

Genom mitt arbete med problemhundar har jag under åren sett många fall av hundar med smärta som främsta orsaken till problembeteenden av olika slag. Den vanligaste formen av smärta hos de här problemhundarna finns i rörelseapparaten och består av muskelproblem.

 

Det händer så lätt...

Muskelproblem kan uppstå av flera olika anledningar. Det kan vara en infektion i en muskel, en sträckning efter att ha hoppat högt, överansträngning efter att ha lekt vilt med en annan hund, ömhet efter en ansträngande promenad i svår terräng, uttröttning av en muskel efter att ha grävt gropar i trädgården. Problem kan drabba vilka muskler eller muskelgrupper som helst, även om ben och nacke är vanligast.

Skador uppstår ofta på grund av ansträngning utan förberedelser (som uppvärmning), plötsliga förändringar i positioner som exempelvis under vild lek eller vid en tvär inbromsning med bilen och hårda ryck i stryphalsband.

 

Smärtan kommer efteråt

Det är lätt hänt att hundar överanstränger sig, för när något extra roligt händer så glömmer de allt annat och ger sig hän till hundra procent. När de har som allra mest roligt är de så blockerade att de inte känner någon smärta, om den inte är akut. Det är först när de lugnat sig en stund som de känner att det gör ont och ännu värre kan det bli efter vila, när musklerna stelnat och dragit ihop sig. Det här känner vi också igen från mänskliga muskelskador - i början känns det mindre men smärtan växer och blir som värst efter vila.

 

Svårt att se

Det är dessvärre svårt att se om en hund har ont. När en människa upplever smärta ser (och ofta hör) man det genast, men hundar har inte vår mimik, de har inga tydliga smärtgrimaser, något som lurar många att tro att de inte har ont. Likaså klagar de inte genom att gnälla, utan de uppträder som vanligt. Däremot går de ofta undan och verkar vilja vara ifred. De kan också vara lättirriterade och morra i situationer som de normalt inte gör det i och kanske är ovilliga att hoppa upp i möbler. Vanligt är att de blir ojämna i humöret, eftersom det påverkas av smärtan som varierar i styrka. Ofta kan man se i blicken att en hund har ont och är smärtan stark kan man ofta se det i rörelserna, som blir stela.

 

Stress lindrar

Många hundar lär sig att stressa upp för att dämpa det onda. Stress medför nämligen en tillfällig smärtlindring och det finns hundar som blir överaktiva just för att komma ifrån att det gör ont, men det innebär också att orsaken till smärtan inte läker ut. När en hund stressar upp för att dämpa smärtan överanstränger den samtidigt den onda muskeln och skadan blir kvar eller förvärras.

Samma sak händer när man låter hunden leka med en annan hund eller anstränga sig hårt innan skadan läkt ordentligt. Medan den leker känner den inte att det gör ont. Därför är det så vanligt att muskelproblem hos hundar blir långvariga. Jag minns ett fall med en schäferhane där vi på goda grunder kunde anta att han hade haft en muskelskada i drygt sju år. Han skadade sig under vild lek när han var runt sju, åtta månader gammal och ägarna kontaktade mig för långvariga och svåra problembeteenden när han var åtta år.

 

Lång tid att läka

Det tar mellan tre och sex veckor av konvalescens för att läka en muskelskada helt, beroende på omfattning. Därefter kan man påbörja en försiktig, gradvis belastning under en eller ett par veckor med ständig tillsyn av skadan. Det bör följas av en period med många men korta och lugna promenader, helst i koppel. Jag rekommenderar tillsyn av veterinär eller fysioterapeut, som till exempel massör, naprapat eller annan person med utbildning och erfarenhet av muskelskador hos djur.

 

Uppvärmning, stretching, massage

Hundar i fartfylld lek, exempelvis med andra hundar, presterar lika hårt som fotbollsspelare. Skillnaden är att fotbollsspelarna värmer upp musklerna ordentligt före ansträngning och stretchar efteråt. Det behöver hundarna också, både före och efter en krävande fysisk prestation. De som tränar och tävlar agility är bra förebilder för de sköter vanligtvis hundarnas muskler på ett bra sätt.

 

Anders Hallgren

Ref: Ryggproblem hos Hund, Anders Hallgren, forskningsrapport, eget förlag

[[trikem-workingdog-multivitamin]][[trikem-workingdog-maxmuscle]]