Vi använder cookies.

010 410 73 70

Giftiga krukväxter

Katter vill gärna tugga på växter. Det gör att fönsterbrädan kan utgöra en fara om man har otur. Genom att välja snälla krukväxter, där inga förgiftningar hos människor är kända, får man också ett säkert kattfönster.

Många krukväxter är giftiga eller har en irriterande växtsaft för att skydda sig mot växtätare. Eftersom de inte är ute efter att lönnmörda någon smakar de mycket illa.
Det gör att risken att en katt tuggar på en giftig växt är väldigt liten men man kan inte helt utesluta det.

För att vara på säkra sidan bör man lära sig mer om växters giftighet så man vet vilka man ska välja och hur man ska placera dem. Det kan räcka med att placera vissa växter utom räckhåll, och sätta ofarliga växter närmast kattens sittplats på fönsterbrädan.

Vid minsta misstanke på förgiftning ta katten till djursjukhus så en veterinär kan ge kräkmedel. Det finns flera olika symptom på förgiftningar. Vanligast är att katten kräks eller får diarré, men man kan också se muskelskakningar och vibrationer i morrhårskuddarna.


Följande växter är vad man vet ofarliga:

Begonia Begonia
Trillingblomma Bougainvillea
Kaktusar, familjen Cactaceae (undvik Opuntia-arter med fina hår som kan ge hudbesvär)
Lyktranka eller Hjärtan på tråd Ceropegia woodii
Ampellilja Chlorophytum
Cissus Cissus
Paradisträd Crassula
Dracena Dracaena
Aralia Fatsia japonica
Fikusar och fikon Ficus
Porslinsblomma Hoya
Flitig Lisa Impatiens walleriana
Jasmin Jasminum
Höstglöd eller Våreld Kalanchoë Blossfeldiana-gruppen
Spjutbräken Nephrolepis exaltata, och andra ormbunkar
Orkidéer, familjen Orchidaceae
Pelargoner Pelargonium
Fönsterviva Primula obconica
Saintpaulia Saintpaulia
Palmaralia, paraplyaralia Schefflera
Julkaktus Schlumbergera
Hemtrevnad Soleirolia soleirolii
Palettblad Solenostemon scutellarioides
Doftranka Stephanotis floribunda
Yucca Yucca

 

Mycket giftiga:

 Oleander Nerium oleander

 

Mindre giftiga - stor kvantitet ger oskyldiga besvär:

Mönjelilja Clivia miniata
Cyklamen Cyclamen persicum
Julros, Helleborus Helleborus niger
Amaryllis Hippeastrum
Hyacint Hyacinthus orientalis
Hortensia Hydrangea Macrophylla-gruppen
Flaskjatrofa, flikjatrofa Jatropha
Azalea Rhododendron simsii

 

Växtsaft mycket irriterande:

Prickblad Dieffenbachia
Zamiakalla Zamioculcas zamiifolia

 

Växtsaft irriterande:

Svärmorstunga Sansevieria trifasciata 
Silverkalla Aglaonema
Rosenkalla, flamingoblomma Anthurium
Kroton Codiaeum variegatum
Gullranka Epipremnum pinnatum
Murgröna Hedera helix
Julstjärna Euphorbia pulcherrima
Monstera Monstera deliciosa
Fredskalla Spathiphyllum


Fotnot: Växternas giftighet grundar sig på Giftinformationscentralens förteckning över olyckstillbud hos barn. Katter är i regel ännu känsligare än människor. Listan ger oss en fingervisning om vilka växter som kan vara farliga för katter. 

© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel. 

Läs vidare

Tysk schäferhund

Tysk schäfer är en hund som ursprungligen användes för att valla boskap av olika slag, genom avelsarbete blev den mer och mer anpassad för att valla får. Det tyska ordet för fåraherde är schäfer och på så vis fick rasen till namn. Schäfern går att spåra ända tillbaka till bronsåldern men det var inte förrän i slutet på 1800-talet den första rasklubben grundades.

Läs mer

Golden retriever

Golden Retriever är en Brittisk hundras som historiskt sett används som apporterande fågelhund, den uppkom under senare halvan av 1800-talet. Under 60- och 70-talen blev den populär som familjehund i Sverige och har legat högt på listor över nyregistrerade hundar sedan dess.

Läs mer

Jämthund

Jämthunden är en nordlig jaktspets vars huvudsakliga användningsområde är älgjakt men förr används den även i jakt på björn, lo, grävling, vildsvin och fågel. Den godkändes i Sverige så sent som 1946 men har funnits i Norrland sedan urminnes tider. Det sena godkännandet som egen ras berodde till stor del på att man länge betraktade jämthunden och norsk älghund, grå som olika varianter av samma ras.

Läs mer

Kissar katten på fel ställe?

Kissar katten på fel ställen hemma? Här får du tips på vad orsaken kan vara och vad du i så fall kan göra åt saken!

Läs mer

Chihuahua

Chihuahua är en mexikansk hundras uppkallad efter den delstat från vilken den härstammar. Rasen finns i en lång- och en korthårig variant, båda varianter i alla möjliga färger och färgkombinationer. Det är den minsta hundrasen och kan väga så lite som 0,5 kg även om de allra minsta individerna inte är särskilt vanliga och sällan är helt sunda.

Läs mer

Cocker spaniel

Cocker Spaniel är en ras som ursprungligen kommer från England där den användes för morkullejakt (woodcock). Den brittiska rasklubben bildades 1902. Cocker spaniel finns i två varianter, engelsk och amerikansk, där den mest framträdande skillnaden är att den amerikanska är både lägre och har kortare rygg än sin engelska släkting.

Läs mer