Vi använder cookies.

010 410 73 70

Aktivera din katt

I djurskyddslagen står det bland annat att förutom att ge djuren mat och vatten samt tillräcklig tillsyn ska man se till att djuret har en god miljö och att det sköts och hanteras på ett sådant sätt att det mår bra. I det ingår bland annat att anpassa miljön och skötseln av djuren så att djuren får en möjlighet att bete sig naturligt. Och naturligt för katten är jakt eller jaktliknande lek.


Lek

 Det måste finnas en plats att leka på, något att leka med och människor eller andra katter som katten känner och kan samspela med.

Leken är framför allt viktigt när katten är liten. Lek hjälper katten att förstå omvärlden. Den ger katten tillfälle att utvecklas socialt, emotionellt, fysiskt och intellektuellt. Lek betyder att man använder alla sinnen. Den lär sig vad som är lek och vad som är allvar. Katten lär sig samarbete. Fungerar inte ”ge och ta” tar leken slut, är det bara en katt som jagar hela tiden och inte jaga-jagas är det inte roligt längre. När kattungar brottas lär de sig hur hårt de kan ta i utan att det gör ont. Tar någon i för hårt tycker inte den andre att det är kul och då slutar leken.


Lekfullheten skiljer mellan raserna. Lekfullheten skiljer inte mellan könen, men en löpande hona eller okastrerad hane är mindre intresserad av lek. När hankatten kastreras blir den bland annat mer lekfull.


Innekatter är ofta mer lekfulla och barnsliga långt upp i åldrarna, bland annat för att de lever i grupp, än utekatter som oftast måste vara med vaksamma och ta vara på sig själva. Utekatten får ofta mycket stimulans när den strövar omkring och jagar. Leken kräver också trygghet för att katten ska uppslukas och det är ofta mer otryggt ute.


Kattlekar

 Katten tycker om att klättra och hoppa. Den tycker också om att gömma sig och plötsligt hoppa fram.
De lekfulla slagsmålen är första leken för kattungarna. De hoppar på varandra, de slår till och de håller fast med frambenen och sparkar med bakbenen. Vid cirka fyra veckors ålder leker de jaga-jagas med varandra. De övar anfall utan att skada. Katter leker också olika jaktlekar;

• Katten gömmer sig, ligger i bakhåll, hukar och kryper framåt, smyger på bytet, rusar sedan fram och slår till en låtsasmus eller någonting annat som rör sig.

• En annan lek börjar på samma sätt men slutar med att katten hoppar upp i luften och slår hårt med framtassen på en låtsasfågel i luften. Fågeln kan vara ett föremål som hänger ned eller en boll som kastas.

• Ytterligare en lek sker när leksaken ligger stilla. Katten slänger ut ena tassen och skyfflar upp låtsasfisken i luften och anfaller.

Man hittar ibland leksaken i matskålen. Normalt avslutar katten jakten med att äta och när den inte kan äta upp leksaksmusen äter den lite kattmat istället.


Leksignaler

Främsta leksignalen är kattens svans. Katten rusar iväg med svansen i en båge efter sig. Den vill leka. Efter brukar kattkompisen komma med svansen i samma bågform. Men det kan också vara en signal till husse/matte att leka.

När kattungar leker kan man se hur de är aktiva med sitt kroppsspråk och ger varandra leksignaler. De bråkleker, kattungarna hoppar i sidled på stela ben, de kan också skjuta rygg i lek. De hotar också varandra och går i sidled för att visa sig stora.

Det ska vara lagom med leksaker åt gången så att katten kan koncentrera sig på ett fåtal. Katten tröttnar på leksaker när det inte finns något mer att upptäcka. Man kan behålla leksakerna och ta fram dem några månader senare, då är de spännande på nytt.


Aktivera katten i vardagen

Man kan göra mycket för att aktivera katten i vardagen;

• Vatten kan roa katter under lång tid. Det kan vara en droppande kran som fångar deras intresse. Man kan lägga leksaker i en balja eller i badkaret med lite vatten så att de flyter runt och rör sig.


• Om man packar upp något som ligger i stora kartongen kan dessa få stå framme någon dag innan man slänger dem. Detta gäller också de plastband som brukar omsluta kartongen. Se upp att hur katten leker med banden så att den inte skadar sig i munnen!

• En papperskasse från snabbköpet kan bli kattens om man klipper av handtagen så att den inte sticker in huvudet där och fastnar och blir rädd när den inte kommer loss. Man kan skrapa lite på utsidan i botten av kassen så att katten kan jaga detta ljud.

• Att öppna en garderob eller skåp får katten att gå in och undersöka. Tänk bara på att räkna katter när man stängt alla skåp så att de inte blir instängda av misstag.

• Om man har relativt tunna mattor som trasmattor ligger dessa ofta i veck av kattens rusher – perfekt att gömma sig bakom om man är katt. Man kan låta dessa ligga kvar ett litet tag för katten att leka med.

• Man kan lägga en duk eller lakan på ett bord så att den räcker ända ner till golvet och skapa en spännande gömma för katten.

• Har man på sig en badrockssnodd eller ett bandliknande skärp kan man vifta lite extra med det. Läderskosnören är ofarliga och roliga.

• När man ligger i sängen kan man vifta lite med tårna under täcket så att katten kan anfalla det som rör sig.

• Är det kallt ute och man vädrar, kan detta sätta fart på katterna, framför allt om de tar en tur ut på den kalla balkongen. Det måste antagligen rusha runt lite för att få upp värmen.

 

Ylva Stockelberg


© Animail. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till Animail.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel.

Läs vidare

Tysk schäferhund

Tysk schäfer är en hund som ursprungligen användes för att valla boskap av olika slag, genom avelsarbete blev den mer och mer anpassad för att valla får. Det tyska ordet för fåraherde är schäfer och på så vis fick rasen till namn. Schäfern går att spåra ända tillbaka till bronsåldern men det var inte förrän i slutet på 1800-talet den första rasklubben grundades.

Läs mer

Golden retriever

Golden Retriever är en Brittisk hundras som historiskt sett används som apporterande fågelhund, den uppkom under senare halvan av 1800-talet. Under 60- och 70-talen blev den populär som familjehund i Sverige och har legat högt på listor över nyregistrerade hundar sedan dess.

Läs mer

Jämthund

Jämthunden är en nordlig jaktspets vars huvudsakliga användningsområde är älgjakt men förr används den även i jakt på björn, lo, grävling, vildsvin och fågel. Den godkändes i Sverige så sent som 1946 men har funnits i Norrland sedan urminnes tider. Det sena godkännandet som egen ras berodde till stor del på att man länge betraktade jämthunden och norsk älghund, grå som olika varianter av samma ras.

Läs mer

Kissar katten på fel ställe?

Kissar katten på fel ställen hemma? Här får du tips på vad orsaken kan vara och vad du i så fall kan göra åt saken!

Läs mer

Chihuahua

Chihuahua är en mexikansk hundras uppkallad efter den delstat från vilken den härstammar. Rasen finns i en lång- och en korthårig variant, båda varianter i alla möjliga färger och färgkombinationer. Det är den minsta hundrasen och kan väga så lite som 0,5 kg även om de allra minsta individerna inte är särskilt vanliga och sällan är helt sunda.

Läs mer

Cocker spaniel

Cocker Spaniel är en ras som ursprungligen kommer från England där den användes för morkullejakt (woodcock). Den brittiska rasklubben bildades 1902. Cocker spaniel finns i två varianter, engelsk och amerikansk, där den mest framträdande skillnaden är att den amerikanska är både lägre och har kortare rygg än sin engelska släkting.

Läs mer